Als je wilt dat anderen gelukkig zijn, beoefen dan compassie. Als je wilt dat je zelf gelukkig bent, beoefen dan compassie. ㅡ Dalai Lama
Veel stress wordt veroorzaakt door onze eigen interne criticus. We zien alleen wat beter kan (moet) en stellen hoge eisen aan onszelf. Of we herhalen situaties in ons hoofd, waarin we voor ons gevoel gefaald hebben. Leren om vriendelijker met onszelf om te gaan, geeft meer rust en balans. We noemen dit: zelfcompassie. Zelfcompassie verbetert de relatie met jezelf en werkt ook door in relaties met anderen.
Als leidinggevende wordt je vaak geconfronteerd met stress van medewerkers. Compassie gaat over het vermogen om te gaan met de stress van een ander op zo’n manier dat de ander zich gesteund voelt. Compassie zonder zelfcompassie kan echter leiden tot het zogenaamde hulpverlenerssyndroom: compassiemoeheid. Er kan dan zelfs een zekere mate van onverschilligheid ontstaan in plaats van betrokkenheid.
Daarom geven we in deze module veel aandacht aan het ontwikkelen van zelfcompassie voordat we compassie van anderen verder ontwikkelen.